mandag 20. februar 2012

Torta della nonna (bestemors kake)

Bakte kake i forbindelse med fastelaven, er ikke så glad i fastelavensboller. Torta della nonna, eller bestemors kake, er en italiensk ostekake med mandler og en herlig smak av sitrus. Passer perfekt med litt krem eller en iskule ved siden av.


Kake
- 150 g mykt smør
- 300 g mandelmasse (oppskrift nedenfor)
- 6 egg
- 250 g ricottaost
- skall fra 1 sitron
- skall fra 1 appelsin
- 1 ts mandelekstrakt
- 1/2 dl hvetemel
- smør og mandelflak til formen
- evt. pinjekjerner og melis til pynt

Mandelmasse
- 250 g mandler
- 2,5 dl sukker

Skåld mandlene (dette må gjøres dagen før selve kaken bakes for at mandlene skal tørke). Kjør dem i en blender til du får et fint pulver. Ha i sukker og bland i 5-7 min., til du får en jevn masse.

Forvarm ovnen til 175 grader. 

Bland smør og mandelmasse til det får en kremaktig konsistens. Ha i eggene ett om gangen, og pisk til du får en jevn blanding. Rør inn ost, sitrusskall og mandelekstrakt. Vend inn melet.

Smør en springform (ca. 23 cm) og strø i knuste mandelflak. Hell i blandingen (og dryss pinjekjerner over).

Stekes midt i ovnen i 25-30 min., eller til du kan stikke en bakepinne i midten uten at det fester seg noe på den. (Dryss melis over kaken før servering.)


Velbekomme (:

søndag 22. januar 2012

Chocolate chip valnøttbrownies

Nydelige, saftige brownies som er kjempeenkle å lage. Smaker ekstra godt med en kule vaniljeis, mmm!

350 g mykt smør
6 dl sukker
3 dl kakao
1 dl lys sirup
6 egg
3 dl hvetemel
400 g hvit sjokolade
250 g valnøtter

Forvarm ovnen til 175 grader.

Bland smør og sukker til det blir lyst og kremaktig.

Rør inn kakao og sirup.

Bland inn eggene ett om gangen, og bland så forsiktig mel i røren.

Grovhakk sjokoladen, og bland den inn i røren sammen med hakkede valnøtter.

Dekk en langpanne med bakepapir. Hell i blandingen.

Stekes midt i ovnen i 15-25 min., eller til en bakepinne du stikker i midten er litt seig når den tas ut.

Velbekomme :)

Oppskriften er hentet fra boken A Piece of Cake av Leila Lindholm.

søndag 15. januar 2012

Sterk og søt kylling

Til 4 personer

1 1/4 dl riseddik eller hvitvinseddik
150 g sukker
6 fedd hvitløk, knust
en stor klype tørkede hvitløksflak
1 ts malt koriander
1 ts malt hvit pepper
2 bunter koriander (med blad og stilk), finhakket - tørket kan også brukes
3 ss olivenolje
2 ss friskpresset sitronsaft
8 ben- og skinnfrie kyllingfileter, delt i to
2 ss sukker, ekstra
2 ss fiskesaus

1 liten agurk, skrelt og skåret i skiver
ris



Ha eddiken og sukkeret i en liten kjele, og kok opp. Skru ned varmen, og la det småkoke i 1 min. Ta kjelen av varmen, og tilsett 2 knuste hvitløksfedd, chiliflakene og en klype salt. La dressingen avkjøles i kjøleskap.

Varm en liten stekepanne i 1 min. Ha i malt koriander og hvit pepper, og rør rundt i 1 min. Det gjør at krydderet gir fra seg mer duft. Ha i resten av hvitløken, frisk koriander og en klype salt. Tilsett 2 ss av oljen og all sitronsaften, og bland til en puré. Gni alle kyllingbitene med pureen.

Varm resten av oljen i en wok. Ha i kyllingbitene, og stekk dem på begge sider i 8 min. til sammen, eller til de er gjennomstekt. Dryss på det ekstra sukkeret, og drypp med fiskesausen. La det steke i ytterligere et minutt eller to til evt. overflødig væske har fordampet og kyllingbitene er klebrige.

Server kyllingen med agurkskiver og litt ris. Hell dressingen over. Fetaost smaker også godt til.

Velbekomme :)

søndag 8. januar 2012

Banan - og kanelmuffins

Søte og saftige muffins som kan tilsettes sjokoladebiter eller nøtter :) Oppskriften holder til 12 store eller 24 små muffins.

350 g hvetemel
3/4 ts salt
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
2 ts malt kanel
160 g sukker
3,75 dl skummet kulturmelk
1 egg
1/2 ts vaniljeekstrakt
70 g smeltet, usaltet smør
400 g most banan


Forvarm ovnen til 170 grader.

Ha mel, salt, sukker, bakepulver, natron og kanel i en stor bolle og visp med elektrisk håndmikser til alt er godt blandet.

Ha skummet kulturmelk, egg og vaniljeekstrakt i en mugge og bland sammen. Hell det forsiktig over i melblandingen og visp på lav hastighet til alt er blandet sammen.

Tilsett det smeltede smøret og visp til det er godt blandet inn. Rør inn bananene med en tresleiv til alt er jevnt fordelt.

Bruk en skje til å fylle muffinsformene to tredjedels fulle og dryss litt ekstra sukker og kanel over. Stek dem i den forvarmede ovnen i ca. 20-30 min., eller til de er gyllenbrune og har en svampaktig konsistens. Det skal ikke sitte deigrester igjen på en kakenål. La muffinsene hvile litt i brettet før du har dem over på en rist for avkjøling.

Velbekomme :)

Oppskriften er hentet fra kakeboken The Hummingbird Bakery.

torsdag 5. januar 2012

Black bottom - cupcakes

Black bottom-cupcakes er en mørk sjokolademuffins med litt ostekakefyll på toppen. Dette toppes med kremosttopping. Disse har en mørk sjokoladesmak, og er ikke så søte som vanlige cupcakes. Smaker herlig til en kopp varm kaffe!

Oppskriften er til 12 cupcakes, og det beste er å bruke et 12-hulls cupcakebrett som du legger papirformer i, som du ser på bildet. Bakte disse til julelunsj på jobb.

Sjokolademuffinsdeig
- 190 g hvetemel
- 120 g sukker
- 40 g kakaopulver
- 1/2 ts natron
- 0,4 dl solsikkeolje
- 1 1/2 ts hvitvinseddik
- 1/2 ts vaniljeekstrakt
- 1,25 dl vann

Ostekakefyll
- 140 g kremost
- 60 g sukker
- 1 egg
- 1/2 ts vaniljeekstrakt
- en klype salt
- 100 g melkesjokoladepletter/grovhakket melkesjokolade

Kremosttopping
- 300 g siktet melis
- 50 g romtemperert, usaltet smør
- 125 g kald kremost


Forvarm stekovnen til 170 grader.

Til sjokolademuffinsdeigen:
Ha melet, sukkeret, kakaopulveret og natronet i en stor bolle og bland med elektrisk håndmikser på lav hastighet til det er godt blandet.

Ha oljen, vineddiken, vaniljeekstrakten og vannet i en bolle og visp sammen. Tilsett dette gradvis i melblandingen mens mikseren går, og øk hastigheten når blandingen begynner å bli tykkere. Fortsett til alt er godt blandet.

Bruk en skje til å fylle formene to tredjedels fulle, og sett dem til side.

Til ostekakefyllet:
Visp sammen kremost, sukker, egg, vaniljeekstrakt og salt med elektrisk håndmikser på middels hastighet til det er glatt og luftig.

Rør inn sjokoladeplettene for hånd til de er jevnt fordelt. Forsiktig med å blande for mye, ellers kan kremosten begynne å skille seg.

Legg ca. 1 spiseskje ostekakefyll på toppen av kakedeigen i formene og stek dem i den forvarmede ovnen i ca. 20 min., eller til de er faste og ta på og ostekakefyllet er gyllent. Ikke stek dem for lenge, da vil fyllet bli veldig tørt og smuldrete. La kakene hvile litt før du har dem over på rist for avkjøling.

Når cupcakene er avkjølt, påfør kremosttoppingen og pynt med et lett dryss kakaopulver.

Til kremosttoppingen:
Visp melisen og smøret med elektrisk håndmikser, og kjør på middels hastighet til alt er blandet godt. Ha i kremosten og bland alt godt sammen. Kjør på middels hastighet i minst fem min., til blandingen er lett og luftig. Ikke visp for mye, da blir toppingen fort for løs.

Velbekomme :)

torsdag 22. september 2011

Onsdags-brownies!

Bakte kake til min bedre halvdel i går; BROWNIES MED SJOKOLADETOPPING! Brownies smaker jo alltid fantastisk, men den nydelige sjokoladetoppingen gjorde virkelig underverker! Toppingen har nesten konsistens som sjokolademousse, noe som heller aldri er feil!

Brownies med sjokoladetopping

5 egg
500 g sukker
120 g hvetemel
100 g kakaopulver
250 g smeltet, usaltet smør
30 g hakkede valnøtter
30 g mørk sjokolade, grovt hakket

Topping
200 g siktet melis
75 g romtemperert, usaltet smør
30 g siktet kakaopulver
150 g kald kremost

Forvarm ovnen til 170 grader.

Ha egg og sukker i en stor bolle og pisk med en elektrisk håndmikser til det er lett og luftig. Tilsett melet og kakaopulveret og pisk til alle ingrediensene er godt blandet. Bland inn det smeltede smøret. Rør inn valnøttene og sjokoladen til det er jevnt fordelt.

Smør blandingen utover en liten bakepapirkledd langpanne (33 x 23 x 5 cm) med en skje og stek på midterts rille i ca. 30 - 35 minutter, eller til kaken er fast på toppen men fortsatt har en myk kjerne. Avkjøl helt.

Toppingen: Bland melis, smør og kakaopulver med elektrisk håndmikser på middels hastighet til alt er godt blandet. Tilsett all kremosten og kjør til det er blandet godt inn. Øk hastigheten, og fortsett til glasuren er lett og luftig, minst 5 minutter. Ikke bland for mye, for da kan det fort bli rennende.

Påfør toppingen når kaken er avkjølt.




Lykke til med bakingen, og velbekomme! :)