Har kjøpt meg en ny kokebok, og måtte i den forbindelse prøve ut en av oppskriftene. Kokeboka "Søte, salte og smakfulle småbiter" er full av deilige oppskrifter, både kaker og annet godt. Sjokolade- og peppermyntekaken ble en suksess på jobb, en nydelig konfektkakebit til kaffen. Nesten som å ta en bit av en After Eight-sjokolade.
Sjokolade- og peppermyntekake, gir 24 stykker
90 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
30 g kakaopulver
45 g kokosmasse
60 g sukker
140 g usaltet smør, smeltet
1 egg, lett sammenvispet
Peppermyntefyll
185 g melis
30 g kokosfett, smeltet
2 ss melk
1/2 ts peppermynteessens
Sjokoladeglasur
185 g mørk sjokolade
30 g kokosfett
1. Forvarm stekovnen til 180 grader. Smør en lav form (18x28 cm), og kle den med bakepapir. La papiret henge ut over langsidene. Dette gjør det lettere å løfte den ferdigstekte kaken ut av formen.
2. Sikt mel, bakepulver og kakaopulver i en bolle. Rør inn kokosmasse og sukker, tilsett smør og egg, og bland godt. Klem deigen godt ned i formen. Stek i 15 minutter på midterste rille, klem kaken ned med baksiden av en sleiv, og avkjøl den.
3. Lag peppermyntefyllet: Sikt melis i en bolle. Rør inn kokosfett, melk og peppermynteessens. Smør fyllet over den avkjølte kaken. Sett kaken i kjøleskapet til fyllet har stivnet.
4. Lag sjokoladeglasuren: Ha sjokolade og kokosfett i en ildfast bolle. Kok opp vann i en gryte, og sett bollen over. Rør til sjokoladen og fettet har smeltet og er godt blandet sammen. Smør glasuren jevnt over fyllet. Sett kaken i kjøleskapet til sjokoladeglasuret har stivnet.
5. Løft kaken forsiktig ut av formen med bakepapiret som håndtak. Skjær kaken i serveringsstykker med en varm kniv, slik at du får jevne kanter. Kaken kan oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet.
Velbekomme :)
torsdag 21. mars 2013
tirsdag 19. mars 2013
Valmueknekkebrød med vanilje
Hjemmelagede knekkebrød er så utrolig mye bedre enn kjøpte! Fant endelig en oppskrift litt utenom det vanlige som måtte prøves. Det er viktig at knekkebrødet kjevles så tynt som mulig, slik at det blir sprøtt og godt. I denne oppskriften kan du også variere med å bruke andre typer frø i stedet for valmuefrø, for eksempel sesamfrø. Passer perfekt sammen med god ost!
Knekkebrød, 30 stk
- 1 vaniljestang
- 1,5 dl vann
- 1 ts honning
- 1 ts salt
- 15 gram fersk gjær
- 2 ss valmuefrø
- 1 ss olivenolje
- 2 dl hvetemel
- 1 dl grovt rugmel
1. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Gi vann, vaniljefrø, honning og salt et oppkok.
2. La blandingen avkjøles til fingervarm, 38 grader. Sil ut vaniljefrøene.
3. Smuldre gjæren i en bolle og løs den opp i væsken.
4. Ha i valmuefrø og olivenolje.
5. Ha i mel litt etter litt og rør til du får en smidig deig.
6. Forvarm ovnen til 200 grader.
7. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i rundt en time.
8. Vend ut deigen på en benk strødd lett med mel, og kjevle den tynn. Skjær ut rundt 30 knekkebrød og legg dem på stekeplater dekt med bakepapir.
9. Stekes midt i ovnen i 3-4 minutter, til knekkebrødene begynner å få farge. Snu knekkebrødene og stek dem i ett minutt til.
Oppskriften er hentet fra boken "A Piece of Cake" av Leila Lindholm.
Velbekomme :)
Knekkebrød, 30 stk
- 1 vaniljestang
- 1,5 dl vann
- 1 ts honning
- 1 ts salt
- 15 gram fersk gjær
- 2 ss valmuefrø
- 1 ss olivenolje
- 2 dl hvetemel
- 1 dl grovt rugmel
1. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Gi vann, vaniljefrø, honning og salt et oppkok.
2. La blandingen avkjøles til fingervarm, 38 grader. Sil ut vaniljefrøene.
3. Smuldre gjæren i en bolle og løs den opp i væsken.

5. Ha i mel litt etter litt og rør til du får en smidig deig.
6. Forvarm ovnen til 200 grader.
7. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i rundt en time.
8. Vend ut deigen på en benk strødd lett med mel, og kjevle den tynn. Skjær ut rundt 30 knekkebrød og legg dem på stekeplater dekt med bakepapir.
9. Stekes midt i ovnen i 3-4 minutter, til knekkebrødene begynner å få farge. Snu knekkebrødene og stek dem i ett minutt til.
Oppskriften er hentet fra boken "A Piece of Cake" av Leila Lindholm.
Velbekomme :)
Kokos- & limescones
Scones er kjempegode både til frokost og til ettermiddagskaffen. Denne smaksvarianten er nok av det søtere slaget, og passer kanskje best ved siden av kaffekoppen. Dersom du heller vil lage en frokost-variant, kan du holde deg til grunnoppskriften. De kan spises som de er, eller sammen med litt syltetøy. Nammenam!
Grunnoppskrift scones, 6 stk
- 7,5 dl hvetemel
- 1/2 ts salt
- 1,5 ts bakepulver
- 1/2 dl sukker
- 1 egg
- 2 dl melk
- evt. sukker, mandelflak og egg til pensling
1. Forvarm ovnen til 230 grader.

2. Bland mel, salt, bakepulver og sukker.
3. Skjær smøret i terninger, og bruk fingrene til å blande det med de tørre ingrediensene til en smuldredeig.
4. Visp sammen egg og melk.
5. Bland væsken og de tørre ingrediensene til en deig.
6. Vend ut deigen på en benk strødd lett med mel, og kjevle den så den blir rundt 2,5 cm tykk. Trykk ut seks sirkler.
7. Legg dem på en stekeplate dekt med bakepapir. Pensle med pisket egg og dryss evt. over mandelflak og sukker.
8. Stekes midt i ovnen i rundt 10 minutter, eller til de er gyllenbrune.
Kokos- & limescones, 6 stk
- Grunnoppskrift scones
- 3 dl kokosmasse
- skall fra 2 lime
- kokosmasse, sukker og egg til pensling
1. Rist kokosmassen i en tørr stekepanne.
2. Lag deigen etter grunnoppskriften, men tilsett ristet kokos og limeskall.
3. Følg instruksjonene i grunnoppskriften. Pensle med pisket egg, og strø over kokosmasse og sukker før du setter sconesene i ovnen.
Oppskriften er hentet fra boken "A Piece of Cake" av Leila Lindholm.
Velbekomme :)
Grunnoppskrift scones, 6 stk
- 7,5 dl hvetemel
- 1/2 ts salt
- 1,5 ts bakepulver
- 1/2 dl sukker
- 1 egg
- 2 dl melk
- evt. sukker, mandelflak og egg til pensling
1. Forvarm ovnen til 230 grader.

2. Bland mel, salt, bakepulver og sukker.
3. Skjær smøret i terninger, og bruk fingrene til å blande det med de tørre ingrediensene til en smuldredeig.
4. Visp sammen egg og melk.
5. Bland væsken og de tørre ingrediensene til en deig.
6. Vend ut deigen på en benk strødd lett med mel, og kjevle den så den blir rundt 2,5 cm tykk. Trykk ut seks sirkler.
7. Legg dem på en stekeplate dekt med bakepapir. Pensle med pisket egg og dryss evt. over mandelflak og sukker.
8. Stekes midt i ovnen i rundt 10 minutter, eller til de er gyllenbrune.
Kokos- & limescones, 6 stk

- 3 dl kokosmasse
- skall fra 2 lime
- kokosmasse, sukker og egg til pensling
1. Rist kokosmassen i en tørr stekepanne.
2. Lag deigen etter grunnoppskriften, men tilsett ristet kokos og limeskall.
3. Følg instruksjonene i grunnoppskriften. Pensle med pisket egg, og strø over kokosmasse og sukker før du setter sconesene i ovnen.
Oppskriften er hentet fra boken "A Piece of Cake" av Leila Lindholm.
Velbekomme :)
torsdag 14. mars 2013
Chiliinudler med svinekjøtt
Hadde lyst til å prøve noe nytt til middag idag, så da var det bare å bla opp i min kinesiske kokebok. Denne retten er utrolig lettvint å lage, og ikke minst helt fantastisk god! I stedet for svin kan du også bruke malt kyllingkjøtt eller lammekjøtt. Jeg vil kalle det spagetti med kjøttsaus på kinesisk vis :)
Til 2 personer
400 g malt svinekjøtt
1 ss lys soyasaus
1 ss tørr sherry
200 g eggenudler
2 ts sesamolje
2 ss vegetabilsk olje
2 hvitløksfedd, knust
2 ts revet frisk ingefær
2 friske røde chili, i skiver
1 rød paprika, uten frø, finstrimlet
25 g usaltede peanøtter
3 ss peanøttsmør
3 ss mørk soyasaus
noen dråper chiliolje
3 dl svinebuljong eller hønsebuljong
1. Bland svinekjøtt, lys soyasaus og tørr sherry i en stor bolle. Dekk bollen til, og la kjøttfarsen stå og marinere i 30 minutter.
2. Imens koker du nudlene i 4 minutter. La dem renne godt av, skyll dem under rennende kaldt vann, og la dem renne av igjen.
3. Vend nudlene i sesamoljen.
4. Varm den vegetabilske oljen i en wok. Tilsett hvitløk, ingefær, chili og rød paprika, og rørestek i 30 sekunder.
5. Ha svinekjøttet i woken sammen med marinaden. La det frese i 1 minutt, til svinekjøttet har fått en stekeskorpe.
6. Tilsett peanøtter, peanøttsmør, soyasaus, chiliolje og buljong, og la det koke i 2-3 minutter.
7. Vend nudlene i blandingen, og server straks.
Lykke til og velbekomme :)
lørdag 26. mai 2012
Kardemommeknuter
Disse bollene er kjempegode og saftige! Minner litt om kanelboller, men med den gode kardemommesmaken i tillegg.
18 boller
1 ss kardemommefrø/malt kardemomme
3 dl melk
50 g fersk gjær
1,5 dl sukker
0,5 ts salt
150 g mykt smør
1 egg
11-12 dl hvetemel
egg til pensling
lys sirup og vann til pensling
0,5 ss kardemommefrø/malt kardemomme
0,5 dl sukker
Fyll:
200 g mykt smør
1 dl sukker
1 ss malt kanel
1. (Støt kardemommefrøene i en morter.) Hell melken i en kasserolle, ha i kardemommen og varm det fingervarmt, 38 grader.
2. Smuldre gjæren i en bolle og løs den opp i melk, sukker, salt, smør og egg.
3. Ha i litt og litt mel om gangen, og rør til du får en jevn og smidig deig.
4. Legg et kjøkkenhåndkle over og la deigen heve i 45-60 minutter, eller til den er dobbelt så stor.
5. Bland smør sukker og kanel (fyll) til en jevn masse.
6. Del deigen i to, og kjevle ut den ene deigen til et rektangel med omtrent 1 cm tykkelse.
7. Bre halvparten av fyllet utover deigen, og brett deigen dobbelt med langsidene mot hverandre.
8. Skjær deigen i omtrent 3,5 cm brede remser, og skjær et snitt som deler hver remse nesten helt (så de ser ut som bukser).
9. Snurr "buksebeina" i hver sin retning og knyt en knute med dem. Sørg for at endene havner under knuten. Legg bollene på en stekeplate dekt med bakepapir.
10. Forvarm ovnen til 200 grader.
11. La bollene heve under et kjøkkenhåndkle i rundt 40 minutter, til de er dobbelt så store. Pensle dem med pisket egg og stek dem midt i ovnen i rundt 10 minutter, eller til de er gyllenbrune.
12. Pensle de fortsatt varme bollene med sirup blandet med vann, og dryss over malt kardemomme blandet med sukker.
Oppskriften er hentet fra boken A Piece of Cake av Leila Lindholm.
velbekomme:)
18 boller
1 ss kardemommefrø/malt kardemomme
3 dl melk
50 g fersk gjær
1,5 dl sukker
0,5 ts salt
150 g mykt smør
1 egg
11-12 dl hvetemel
egg til pensling
lys sirup og vann til pensling
0,5 ss kardemommefrø/malt kardemomme
0,5 dl sukker
Fyll:
200 g mykt smør
1 dl sukker
1 ss malt kanel
1. (Støt kardemommefrøene i en morter.) Hell melken i en kasserolle, ha i kardemommen og varm det fingervarmt, 38 grader.
2. Smuldre gjæren i en bolle og løs den opp i melk, sukker, salt, smør og egg.
3. Ha i litt og litt mel om gangen, og rør til du får en jevn og smidig deig.
4. Legg et kjøkkenhåndkle over og la deigen heve i 45-60 minutter, eller til den er dobbelt så stor.
5. Bland smør sukker og kanel (fyll) til en jevn masse.
6. Del deigen i to, og kjevle ut den ene deigen til et rektangel med omtrent 1 cm tykkelse.
7. Bre halvparten av fyllet utover deigen, og brett deigen dobbelt med langsidene mot hverandre.
8. Skjær deigen i omtrent 3,5 cm brede remser, og skjær et snitt som deler hver remse nesten helt (så de ser ut som bukser).
9. Snurr "buksebeina" i hver sin retning og knyt en knute med dem. Sørg for at endene havner under knuten. Legg bollene på en stekeplate dekt med bakepapir.
10. Forvarm ovnen til 200 grader.
11. La bollene heve under et kjøkkenhåndkle i rundt 40 minutter, til de er dobbelt så store. Pensle dem med pisket egg og stek dem midt i ovnen i rundt 10 minutter, eller til de er gyllenbrune.
12. Pensle de fortsatt varme bollene med sirup blandet med vann, og dryss over malt kardemomme blandet med sukker.
Oppskriften er hentet fra boken A Piece of Cake av Leila Lindholm.
velbekomme:)
søndag 4. mars 2012
Oreokake
Lillesøster hadde ønsket seg oreokake til 20-årsdagen, så da var det bare å hive seg rundt! Oreokake er etter min mening en av de beste kakene jeg noen gang har smakt, for ikke å snakke om hvor enkel den er å lage! Namnamnam!
450 g oreokjeks
100 g smør, smeltes
225 g kremost naturell
2,5 dl melis
1 pk fløte, piskes til krem
2,5 ss sukker
1 pose sjokolademousse
2 dl melk, til sjokolademoussen
Hold av 5 oreokjeks til å pynte kaka med til slutt. Knus resten av kjeksene i en blender. Smelt smøret og bland det med kjekspulveret. Ha dette i en bakepapirkledt /smurt rundform, og trykk det til en bunn. Ha kremost og melis i en mikser og bland til det er mykt. Pisk halvparten av fløten til krem og ha i sukker, bland kremen inn i ostemassen. Ha dette over kjeksbunnen i kakeformen. Lag sjokolademoussen som anvist på pakken, og ha dette over ostemassen. La stå i kjøleskap i ca. ett døgn. Pisk deretter resten av kremen og ha den på kaka. Hakk til slutt kjeksene du har lagt av, og legg dem på kaka.
Velbekomme :)
mandag 20. februar 2012
Torta della nonna (bestemors kake)
Bakte kake i forbindelse med fastelaven, er ikke så glad i fastelavensboller. Torta della nonna, eller bestemors kake, er en italiensk ostekake med mandler og en herlig smak av sitrus. Passer perfekt med litt krem eller en iskule ved siden av.
Kake
- 150 g mykt smør
- 300 g mandelmasse (oppskrift nedenfor)
- 6 egg
- 250 g ricottaost
- skall fra 1 sitron
- skall fra 1 appelsin
- 1 ts mandelekstrakt
- 1/2 dl hvetemel
- smør og mandelflak til formen
- evt. pinjekjerner og melis til pynt
Mandelmasse
- 250 g mandler
- 2,5 dl sukker
Skåld mandlene (dette må gjøres dagen før selve kaken bakes for at mandlene skal tørke). Kjør dem i en blender til du får et fint pulver. Ha i sukker og bland i 5-7 min., til du får en jevn masse.
Forvarm ovnen til 175 grader.
Bland smør og mandelmasse til det får en kremaktig konsistens. Ha i eggene ett om gangen, og pisk til du får en jevn blanding. Rør inn ost, sitrusskall og mandelekstrakt. Vend inn melet.
Smør en springform (ca. 23 cm) og strø i knuste mandelflak. Hell i blandingen (og dryss pinjekjerner over).
Stekes midt i ovnen i 25-30 min., eller til du kan stikke en bakepinne i midten uten at det fester seg noe på den. (Dryss melis over kaken før servering.)
Velbekomme (:
Abonner på:
Innlegg (Atom)